top of page
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok

Ulični festival azijske hrane na Strossu: užitak iznad svih očekivanja

  • Writer: Irena Lučić
    Irena Lučić
  • 5 days ago
  • 5 min read

Updated: 19 hours ago



Chef Mario Mihelj na Asian Street Food Festivalu predstavlja Rou Jia Mo
Chef Mario Mihelj na Asian Street Food Festivalu predstavlja Rou Jia Mo

Romantični Trg Josipa Jurja Strossmayera u srcu Zagreba ponovno je oživio. S koje god mu strane prišli ovih će vas dana mamiti egzotični mirisi i okusi s ukupno 11 kućica koje od 23. do 29. travnja, koliko traje 3. Asian Street Food Festival, nude više od 50 različitih azijskih specijaliteta.


Netom po otvaranju brojni su Zagrepčani i gosti metropole s odobravanjem obilazili Festival i uživali u svojim omiljenim, ali i nekom novim jelima, a posebno je bilo zanimljivo promatrati više nego pozitivne reakcije upravo azijskih turista.




Na Festivalu se nudi više od 50 vrsta jela
Na Festivalu se nudi više od 50 vrsta jela

Domaći ljubitelji azijske gastronomije također su bili puni riječi hvale za kreativnu ponudu i izvrsne novitete. Iznimno ih je veselilo kušati nova jela na kućicama već im dobro znanih veterana Asian Street Food Festivala - tako su primjerice osim legendarnih gyoza po kojima je Purple Monkey najpoznatiji, rado kušali njihove elegantne Squid Sticks i zabavnu Popcorn Chicken - dva posve nova jela nastala ekskluzivno za ovu prigodu. Na susjednoj SoHo kućici najviše je zanimanja izazvao Sohorrito - sushi u formatu burrita kojeg nude u pet verzija: tuna, piletina, kozice, losos i vegan, ali i Squid in Kadaif - mekane i sočne kuglice od lignje u hrskavom kadaifu. Još jedan od omiljenih i uvijek posebno kreativnih sudionika ovog festivala svakako je Jellyfish in Space koji su ovog puta oduševili svojim Bao Bunsima Pašticada s kimchijem i umakom od manga. U ponudi imaju još i Bao Buns Pulled Pork, Bao Buns Shrimp Surimi, Bao Buns Losos Tartar te četiri autorska koktela koji se savršeno sljubljuju s bunsima.




Sohorrito by SoHo
Sohorrito by SoHo

I prije samog otvaranja veliku je pozornost izazvala vijest da će se na Asian Street Food Festivalu pojaviti i Noel* by Ivan Temšić. Noel kao prvi zagrebački restoran okrunjen Michelinovom zvjezdicom pod vodstvom Ivana Temšića na azijskom festivalu pokazuje svoju kreativnost na drugačiji način, ovaj put u orijentalnom stilu, maksimalno se fokusirajući na klasična i prepoznatljiva azijska jela u "street" izdanju. Malo je reći da su posjetitelji već prvoga dana bili oduševljeni svakim od Temšićevih jela iz ponude koja uključuje: Katsu Sando, Gyoze, Korejska pržena pileća krilca, PorkBelly Bao i Yakitori škampe. Posjetitelje su, osim bogatih i izbalansiranih okusa oduševili profesionalizam i pristupačnost mladog chefa kojeg ćete na kućici moći vidjeti i s njim porazgovarati svakoga dana tijekom trajanja Festivala.




Squid Sticks, Purple Monkey
Squid Sticks, Purple Monkey

Premijerno predstavljanje na Asian Street Food Festivalu ima i iznimno popularan Curry Bowl koji nudi šrilankanske specijalitete. Izvrsno organizirani i fokusirani tim kojeg predvodi Brian Senaratne odnio je brojne pohvale za curryje koje nude u verzijama s piletinom, crnom svinjom i veganski, te izvrsne pileće rolice s curry majonezom, no najveći hit na ovoj kućici svakako je Kotthu - tradicionalno šrilankansko jelo koje se spravlja posebnom tehnikom rezanja tortilje, wok povrća i mesa (piletina, junetina ili crna svinja) te servira u obliku valjka preliven sirom i tradicionalnim umakom. Ovo izdašno i zasitno jelo nazivaju još i lijekom za mamurluk. A svi ljubitelji tradicionalnih tajlandskih okusa i ove godine mogu uživati u sad već legendarnom Pad Thaiju na Thai Thai kućici - koja osmijesima i ljubaznošću obasjava cijeli Strossmayerov trg, a koja je ove godine ponudila i dva nova jela - kiselo ljutu Tom Yum juhu s kozicama i rižinim rezancima i ljutu hrskavu piletinu s rižom za koju su se mogle čuti samo riječi hvale. Imaju i odličan desert: svježi mladi kokos punjen ljepljivom rižom i sladoledom od kokosa koji je jednako atraktivan izgledom kao i okusima.




Rou Jia Mo by Chef Mario Mihelj
Rou Jia Mo by Chef Mario Mihelj

Još jedno od posebno iščekivanih pojavljivanja na ovogodišnjem Asian Street Food Festivalu svakako je ono chefa Maria Mihelja koji po prvi put u Hrvatskoj sprema poznato kinesko street food jelo Rou Jia Mo (izg. ro-đa-mo). Riječ je o azijskom specijalitetu u hrskavom kruhu od vučenog tijesta nalik bureku, punjenom posebno mariniranim trakicama junetine ili piletine u kombinaciji s wok povrćem i kineskim začinima, prilozima i umacima. Drukčije, prepuno okusa, sočno, vješto balansirano - samo su neki od komentara koje smo mogli čuti na ovaj adut člana žirija MasterChefa. Ljubitelji slastica neće ostati nimalo zakinuti na azijskom festivalu. Mnogi su već prvoga dana s nestrpljenjem čekali svoj red na nove kreacije talentiranog pastry chefa Jurja Klepića koji na kućici Gdje je Jura sprema Fry Dubai - gelato od pistacije s kadaifom, pastom od pistacije, mliječnom belgijskom čokoladom, yuzu gelom i sjeckanom pistacijom. Napravio je i Tropic Fry - gelato od vanilije s mangom, marakujom, crumbleom i kokosom, te Dubai jagode s kremom od pistacije, kadaifom i belgijskom mliječnom čokoladom. Kućica Kawaii pak mami neodoljivim mirisom karamele kojom oblaže svježe voće i tako stvaraju Tanghulu, tradicionalnu kinesku slasticu koja krcka pod zubima. Usto nude i japanske Harajuku crepes - tanke i mekane palačinke punjene kremastim soft serve sladoledom, svježim voćem i šarenim dodacima, te matcha sladoled i sladoled od crnog sezama. Na kućicama SoHo i Purple Monkey posjetitelji se mogu zasladiti mochi sladoledom u četiri okusa: kokos, čokolada, pistacija te mango i marakuja.




Bao Buns pašticadu potražite na kućici Jellyfish in Space
Bao Buns pašticadu potražite na kućici Jellyfish in Space

Ginglebells kućica prava je oaza za vrhunske koktele, od njihovih legendarnih klasika poput Mojita, Gin Tonica, Skinny Bitch, London ili Moscow Mule koktela, do azijskih specijala: Yuzu Palome, Yuzu Mojita ili Yuzu Collinsa. Centralni bar pak brine za sva ostala alkoholna i bezalkoholna pića, od Šoškić vina, Staropramen i Grif piva, preko vrhunskih rakija do Spritzeva među kojima se već prvoga dana istakao Geisha Spritz. Ljubitelji kave ovdje će moći uživati u vrhunskoj Well Bean kavi, a važno je spomenuti i kako sve kućice služe vrhunske prirodno fermentirane soya umake Kikkoman koji sadrže samo četiri sastojka: vodu, zrna soje, pšenice i soli. Usto, svakoga dana od 18-19 sati traje Happy Hour uz 10 % popusta na plaćanje ZABA Mastercard karticama.





Bogat popratni program, osim svakodnevnih nastupa vrhunskih DJ-a, donosi i Staropramen Movie Night u petak od 20,30 sati kada će se prikazivati tajlandska komedija “Kako se obogatiti prije nego što baka umre”. Tu su i izuzetno atraktivne radionice: od Mochi Pounding radionice koju će u nedjelju od 13 h voditi Maki Nagayoshi iz jedinstvenog Pink Pig restorana, preko Kikkoman radionice Tantanmen ramena pod vodstvom Nastasje Chiare Petrić koja je na rasporedu u ponedjeljak od 17 h, a istoga dana već od 18 h na rasporedu je atraktivan Materia matcha workshop. Osim zabave i edukacije, Asian Street Food Festival imat će i humanitarni karakter: u suradnji Fisherije i rukometaša RK Zagreba u nedjelju će se održati humanitarna prodaja Fisherija sushi snack boxeva, a sav prihod je namijenjen projektu Davora Rostuhara koji donosi nove tehnologije u manje škole diljem Hrvatske. U humanitarnoj prodaji sudjelovat će rukometaši Matej Mandić i Luka Lovre Klarić.




Harajuku crepes by Kawaii
Harajuku crepes by Kawaii

Za sve novosti i načine prijava na radionice pratite Asian Street Food Festival na Instagramu i Facebooku.

Mjesto: Trg Josipa Jurja Strossmayera, Zagreb

Trajanje: 23. do 29. travnja 2025.

Radno vrijeme: pon-pet 12:00 - 24:00 h, sub-ned 11:00 - 24:00 h

Ulaz: besplatan


---

Tekst: Zrinka Ferina za Asian Street Food Festival PR

Foto: Gordan Svilar

Comments


© 2025 by diWine

bottom of page